Ομιλία του Βασίλη Τσίρκα στο 1ο Συνέδριο Τουριστικής Ανάπτυξης Άρτας


Ο Βασίλης Τσίρκας, βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ,  συμμετείχε ως ομιλητής στο 1ο Συνέδριο Τουριστικής Ανάπτυξης Άρτας με τίτλο «Σύγχρονος Ταξιδιώτης, σε αρχαίους δρόμους, με παραδοσιακές γεύσεις».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

Χαιρετίζω με τη σειρά μου το 1ο Συνέδριο Τουριστικής Ανάπτυξης Άρτας με τίτλο «Σύγχρονος Ταξιδιώτης, σε αρχαίους δρόμους, με παραδοσιακές γεύσεις» που διοργανώνει το Επιμελητήριο Άρτας. 

Ο Νομός της Άρτας αποτελεί μια από τις λιγότερο αξιοποιημένες τουριστικά περιοχές σε όλη την Ελλάδα. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται εύκολα αν λάβει κανείς υπόψη του ότι διαθέτει 603 κλίνες, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ του 2013. Ο αριθμός αυτός δίνει μια αρνητική πρωτιά στον νομό μας: είναι ο νομός με τις λιγότερες κλίνες στην Ελλάδα και ταυτόχρονα ο μοναδικός νομός με τριψήφιο αριθμό κλινών (όλοι οι υπόλοιποι έχουν τετραψήφιο και άνω).

Η πραγματικότητα αυτή έρχεται σε πλήρη αναντιστοιχία με το τι μπορεί να προσφέρει ο νομός και η πόλη της Άρτας στον επισκέπτη. Πρόκειται για έναν νομό που διαθέτει ένα πλούτο φυσικού κάλλους με τα παρθένα δάση του ορεινού όγκου, πεδιάδα, ποτάμια, υδροβιότοπους και τις παρυφές του Αμβρακικού κόλπου.

Η πόλη της Άρτας και η γύρω περιοχή διαθέτει ένα μοναδικό ιστορικό πλούτο. Η Άρτα αποτελεί μία από τις ελάχιστες περιπτώσεις στην Ελλάδα όπου μπορεί κανείς να δει ευρήματα από την Αρχαία Αμβρακία μέσα στην πόλη αλλά και στο σύγχρονο αρχαιολογικό μουσείο.

Η Βυζαντινή Άρτα και ο ρόλος της ως πρωτεύουσα του Δεσποτάτου της Ηπείρου,  έχει αφήσει εμφανή τα αποτυπώματά της στην πόλη, καθώς διακρίνεται πλήθος Βυζαντινών μνημείων τα οποία έχουν ιδιαιτερότητες ως προς την αρχιτεκτονική τους, όπως η Παρηγορήτρια. Μια σειρά Οθωμανικών μνημείων καθιστούν γνωστή την πόλη σε όλη τη Βαλκανική χερσόνησο εκείνη την εποχή, με γνωστότερο το ξακουστό Γεφύρι. 

Αμέσως γίνεται αντιληπτό ότι η πόλη και η γύρω περιοχή, κατοικείται διαρκώς πάνω από δύο χιλιετίες και διαδραματίζει ένα σπουδαίο ρόλο σε όλες τις διαδοχές των ιστορικών περιόδων. Συνεπώς, το γεγονός ότι ο τουρισμός στον νομό της Άρτας βρίσκεται σε δραματικά χαμηλό επίπεδο, προφανώς οφείλεται σε λανθασμένους χειρισμούς και πιθανές παραλείψεις της κεντρικής εξουσίας και της τοπικής αυτοδιοίκησης κατά τα προηγούμενα χρόνια, καθώς δεν ανέδειξαν τους λόγους για τους οποίους αξίζει κάποιος να επισκεφτεί την περιοχή.

Βρισκόμαστε σε μία κρίσιμη χρονική περίοδο που μπορούμε να εκμεταλλευτούμε προκειμένου να αναστρέψουμε αυτή την κατάσταση και να δώσουμε μία νέα ώθηση και προοπτική ανάπτυξης του υγιούς τουρισμού στην περιοχή μας.

Η ολοκλήρωση της κατασκευής της Ιονίας Οδού, που αναμένεται να αποπερατωθεί μέσα στους επόμενους μήνες, αποτέλεσε για την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έργο προτεραιότητας και για το λόγο αυτό ο υπερσύγχρονος αυτοκινητόδρομος ολοκληρώνεται σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Η κατασκευή του δρόμου και η σύνδεσή του με την Εγνατία οδό ουσιαστικά βγάζει τον νομό της Άρτας από το γεωγραφικό περιθώριο και την απομόνωση, καθώς πλέον θα έχουν πρόσβαση στον νομό από όλη τη βόρεια Ελλάδα αλλά και από την πρωτεύουσα σε πολύ λίγο χρόνο και με άνετο ταξίδι. 

Η περίοδος αυτή αποτελεί λοιπόν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να αναδείξουμε μια σειρά σημαντικών λόγων που θα αυξήσουν την επισκεψιμότητα στον νομό και θα καταστήσουν την Άρτα σημαντικό πόλο έλξης τουριστών, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Η ανάδειξη του ιστορικού και του θρησκευτικού τουρισμού, θα συμβάλει αποφασιστικά στην προσέλκυση επισκεπτών τόσο από την Ελλάδα αλλά και από τις περιοχές των ομόδοξων λαών κυρίως της Ανατολικής Ευρώπης και της Βαλκανικής, οι οποίοι κατακλύζουν τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια.

Ωστόσο, δεν πρέπει να μείνουμε μόνο στην ανάδειξη των μνημείων αλλά να βάλουμε τις βάσεις για ένα πολυθεματικό τουρισμό που θα συνδυάσει πέρα από την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, με πρώτο και κύριο, τον αγροτουρισμό.

Η Άρτα, ως κατ’ εξοχήν νομός ο οποίος βασίζεται στην αγροτική και κτηνοτροφική οικονομία, έχει να συμβάλει τα μέγιστα στην σύνδεση της παραγωγής των προϊόντων και την ανάδειξή τους, προκειμένου ο επισκέπτης να δει τα στάδια παραγωγής, σε ένα καλαίσθητο φυσικό περιβάλλον.

Ο υδροβιότοπος του Αμβρακικού με τα εκατοντάδες σπάνια είδη πουλιών που βρίσκουν εκεί καταφύγιο καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους αλλά κυρίως τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες, μπορεί επίσης, με την ανάλογη υποδομή παρατηρητηρίων, να αποτελέσει πόλο έλξης επισκεπτών.

Η περαιτέρω αξιοποίηση του ποταμού Αράχθου με την ανάδειξη αφενός του αθλητικού τουρισμού που πραγματοποιείται στον ορεινό όγκο και αφετέρου με την αξιοποίηση του πλωτού Δέλτα που εκβάλει στον Αμβρακικό, μπορεί επίσης να συμβάλει αποφασιστικά στην κατεύθυνση της ανάπτυξης του εναλλακτικού τουρισμού στον νομό.

Όλες οι προαναφερθείσες πρωτοβουλίες οφείλουν να γίνουν με γνώμονα τον σεβασμό στο περιβάλλον. Ο τουρισμός για να μπορέσει να έχει διάρκεια πρέπει να βασίζεται σε γερά θεμέλια, με πρώτο και κύριο την παροχή υπηρεσιών υψηλής ποιότητας, που μπορεί να επιτευχθεί με την κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού.

Από την πλευρά μας, η πολιτεία και η Κυβέρνηση, πρέπει να δίνουμε ώθηση με έργα πνοής που θα κινούνται προς την κατεύθυνση της ανάδειξης και αξιοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς και του φυσικού πλούτου. Και η επίτευξη αυτού του σκοπού μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο με συντονισμένες δράσεις από όλους τους εμπλεκόμενους αρμόδιους φορείς.

Ο σχεδιασμός για την αξιοποίηση και κατανομή των κονδυλίων του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020, αλλά και ο νέος Αναπτυξιακός νόμος, κινείται στη λογική της διαμόρφωσης συνθηκών που θα ευνοήσουν τον τουρισμό, και αυτό πρέπει να εκμεταλλευτεί και η περιοχή μας.

Η ενίσχυση της Μικρομεσαίας Επιχειρηματικότητας μέσω του ΕΣΠΑ 2014-20 για τον εκσυγχρονισμό και την ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, μπορεί να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης και να στρέψει το ενδιαφέρον της ενασχόλησης των νέων μας με τον αγροτουρισμό, και με άλλες εναλλακτικές μορφές τουρισμού, για τις οποίες προσφέρεται η περιοχή μας.

Η προτεραιότητα που θέσαμε στη στήριξη της Μικρομεσαίας τουριστικής επιχείρησης, ενθαρρύνει συνέργειες σε επίπεδο τοπικών συνεταιρισμών, ενώσεων τοπικών παραγωγών και φορέων της αγοράς με τους επιχειρηματίες του Τουρισμού

Αλλά και το γεγονός της οικονομικής ενίσχυσης συνεργατικών σχημάτων μέσω του Αναπτυξιακού νόμου, διαμορφώνει μια νέα κουλτούρα διαχείρισης προγραμμάτων και μπορεί να δώσει πνοή και όραμα στους Συνεταιρισμούς, ξεφεύγοντας από την παλιά νοοτροπία που τους υποβάθμισαν οικονομικά και ηθικά. Τα νέα προγράμματα συμβάλουν αποφασιστικά στον ουσιαστικό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας και συνεισφέρουν στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Την περίοδο της διακυβέρνησής μας έχουμε ήδη αποδείξει ότι ο Τουρισμός αποτελεί τον στυλοβάτη της εθνικής μας οικονομίας, αλλά ταυτόχρονα και πυλώνα ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής για τη χώρα και τους πολίτες. Το όραμά μας είναι η δημιουργία ενός νέου μοντέλου τουριστικής ανάπτυξης, το οποίο θα φέρει πιο ψηλά τη χώρα μας στους κορυφαίους προορισμούς παγκοσμίως.

Οφείλουμε όλοι μαζί να συμβάλουμε, ώστε να αναπτυχθεί και στην περιοχή μας το τουριστικό προϊόν για να δώσει και διεξόδους από την ανεργία στους νέους της περιοχής μας, αλλά και παίξει αποφασιστικό ρόλο στην ανάδειξη μιας νέας προοπτικής για τους νέους και για τον τόπο μας.

Δημοσίευση σχολίου

MKRdezign

[random][newsticker]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Javascript Disable Please Enable Javascript To See All Widget