Ζόρικη φέτος η απορρόφηση του ακτινιδίουΤην κατάσταση δε, για το γεγονός ότι οι εξαγωγές, φέτος, θαρρείς και γίνονται µε το σταγονόµετρο, επιβάρυναν το εµπάργκο στη Ρωσία, η οικονοµική κρίση, η αύξηση των τροµοκρατικών επιθέσεων στην Ευρώπη, η πολιτική αστάθεια στην Ισπανία αλλά και το ό,τι επί µακρόν οι θερµοκρασίες ήταν σε υψηλά για την εποχή επίπεδα, µε συνέπεια να µην ευνοείται η κατανάλωση ακτινιδίου.

«Η αύξηση της ελληνικής παραγωγής, της περιόδου 2015-2016, ήταν περίπου 15%-20% και σε δύο – τρία χρόνια θα κατακτήσουµε την 3η θέση παγκοσµίως, υποσκελίζοντας τη Χιλή που παράγει περί τους 180.000 τόνους», τονίζει ο κ. ∆ηµήτρης Μανώσης, της Ζευς Ακτινίδια, προειδοποιώντας, όµως, πως αν συνεχιστεί η παρατηρούµενη άναρχη αύξηση της καλλιέργειας, το πρόβληµα της διάθεσης θα διογκωθεί και για αυτό απαιτείται διεθνοποίηση των πωλήσεων και άνοιγµα νέων αγορών.

Kορεσµένη η ευρωπαϊκή αγορά
Μιλώντας από το βήµα της εκδήλωσης για την 7η απονοµή του βραβείου «Αγρότης της Χρονιάς», που οργάνωσε η Agrenda το περασµένο Σάββατο στην Κατερίνη, ο επικεφαλής της Ζευς Ακτινίδια παρατήρησε πως «η κατανάλωση στην Ευρώπη έχει πιάσει ταβάνι» και ως εκ τούτου θα πρέπει να υπάρξει στροφή προς χώρες όπως είναι η Κίνα, η Βραζιλία, η Νότια Αφρική και η Ινδία, οι οποίες έχουν διαρκώς αυξανόµενο βιοτικό επίπεδο και µπορούν να πληρώσουν την ποιότητα.

Αναγκαία η έρευνα στο ακτινίδιο
Να προχωρήσουν στη σύσταση διεπαγγελματικών οργανώσεων «για να αποκτήσουμε κρίσιμη μάζα και να προξενήσουμε το ενδιαφέρον δυνητικών πελατών, που θα μπορούμε να τροφοδοτούμε 6-8 μήνες το χρόνο» παρότρυνε ο Δημήτρης Μανώσης από τη Ζευς Ακτινίδια τους παραγωγούς που παρευρέθηκαν στην 7η απονομή του Βραβείου «Καλύτερος Αγρότης της Χρονιάς» που έγινε στις 16 Ιανουαρίου στην Κατερίνη.

Όπως επισήμανε, «η αγορά του ακτινιδίου τείνει να συγκεντρωθεί στα χέρια των λιανεμπορικών αλυσίδων». Ιδιαίτερη αναφορά, έκανε, επίσης, στην ανάγκη επένδυσης στην έρευνα φέρνοντας ως παράδειγμα τη Νέα Ζηλανδία και την Ιταλία οι οποίες ήδη στο πλαίσιο της διαφοροποίησης από τον ανταγωνισμό, έχουν λανσάρει στις διεθνείς αγορές κιτρινόσαρκες ποικιλίες ακτινιδίου.

Πηγή: agronews.gr


Ετικέτες

Δημοσίευση σχολίου

MKRdezign

[random][newsticker]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Javascript Disable Please Enable Javascript To See All Widget