Ψάχνοντας την τουριστική ταυτότητα της Άρτας


Η Άρτα στο πέρασμα των χρόνων, φαίνεται πως έχει χάσει για τα καλά την τουριστική της ταυτότητα. Αποτελεί -πλέον- πέρασμα και όχι προορισμό.  

Δηλαδή, μπορεί να επισκεφτεί κάποιος την πόλη μας, θα δει το γεφύρι της Άρτας και θα αποχωρίσει για να πάει σε κάποια άλλη περιοχή. Γιατί, όμως, αφού ο τόπος μας έχει όλα τα εχέγγυα, προκειμένου να αποτελέσει τουριστικό προορισμό, ειδικά τον χειμώνα.

Του Θοδωρή Πραμαγκιούλη

Η πόλη μας πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσει να είναι στο περιθώριο, καθώς διαθέτει πλούσιο ιστορικό υπόβαθρο, το οποίο παραμένει -δυστυχώς- στο μεγαλύτερο μέρος του αναξιοποίητο. Η Άρτα πρέπει να αποτελεί προορισμό και να αποκτήσει την αίγλη που της αξίζει!

Γιατί  να επισκεφτεί κάποιος την Άρτα;

Στην είσοδο της πόλης βρίσκεται το φημισμένο πέτρινο γεφύρι, σήμα κατατεθέν της Άρτας, γνωστό από το ομώνυμο δημοτικό ποίημα, ενώ  έχει σημαντική βυζαντινή παράδοση από την εποχή του Δεσποτάτου της Ηπείρου (1229).

Η πόλη μας είναι χτισμένη στην ίδια θέση που κατά την αρχαιότητα υπήρχε μια από τις σημαντικότερες πόλεις της περιοχής, η Αμβρακία. Από την αρχαία Αμβρακία διασώθηκαν ελάχιστα μνημεία, αρκετά όμως έργα τέχνης. Στον δρόμο ενός ταφικού περιβόλου, στην ανατολική πλευρά της Ιερά Οδού της Αμβρακίας, διασώθηκε μια σημαντικότατη - για το είδος και τον τρόπο γραφής- επιγραφή του 6ου π.Χ.

Δίπλα στο σημερινό ναό του Αγ. Κωνσταντίνου αποκαλύφθηκε ένα μικρό θέατρο -ίσως το μικρό θέατρο που μνημονεύει ο Διονύσιος Αλικαρνασσέας- με την ορχήστρα του και τέσσερις σειρές κερκίδων.

Κοντά στην πλατεία Κιλκίς διασώθηκε τμήμα του μεγάλου ναού του Πύθιου Απόλλωνα Σωτήρα - το μέχρι την ευθυντηρία τμήμα - διαστάσεων 20,75Χ44μ. Εκεί βρέθηκε και ανεπίγραφη στήλη με κείμενο συνθήκης καθορισμού ορίων μεταξύ Αμβρακίας και Χαράδρου. Διασώθηκαν τμήματα του αρχαίου τείχους, που δείχνουν πως το τείχος ήταν επιβλητικό και επιμελημένης κατασκευής.

Στο βορειοανατολικό τμήμα του επιχτίστηκε αργότερα το βυζαντινό κάστρο (13ος αιώνας) που είναι από τα ωραιότερα κάστρα και διασώζεται, με επισκευές των Τούρκων, σε άριστη κατάσταση. Καλοδιατηρημένο και χτισμένο πάνω στα τείχη της Αρχαίας Αμβρακίας κρύβει στο εσωτερικό του το εγκαταλειμμένο Ξενία, αλλά και τα παλάτια των Κομνηνοδουκάδων που όρισαν την τύχη της Ηπείρου μετά την πρώτη άλωση της Κωνσταντινούπολης.

Η Παρηγορήτισσα, δεσπόζει στο κέντρο της πόλης. Περίλαμπρη, με εκπληκτική εξωτερική τοιχοδομή, που θυμίζει μέγαρο της πρώιμης ιταλικής Αναγέννησης, χτίστηκε στα τέλη του 13ου αιώνα από το δεσπότη Νικηφόρο Κομνηνό Δούκα και τη σύζυγό του Άννα Παλαιολογίνα. Δείτε τα κελιά και περάστε από το παρακείμενο μικρό αρχαιολογικό μουσείο.

Ακολουθώντας την οδό Βασιλιά Πύρρου, ετοιμάστε τη φωτογραφική σας μηχανή για δύο ακόμα αρχιτεκτονικά κομψοτεχνήματα: την Αγία Θεοδώρα, το πάλαι ποτέ μοναστήρι όπου θάφτηκε η βασίλισσα -και κατόπιν αγία- Θεοδώρα, και τον Άγιο Βασίλειο, που διατηρεί με πανέμορφα χρώματα και περίτεχνα μοτίβα τον πλούσιο εξωτερικό κεραμικό του διάκοσμο.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι στα μουσεία της Άρτας υπάρχουν αγάλματα, επιγραφές, κοσμήματα, νομίσματα, αγγεία, ειδώλια κ.λ.π. προερχόμενα από την αρχαία Αμβρακία.

Στα περίχωρα...

Έξω από την πόλη, την παράσταση κλέβει η Κόκκινη Εκκλησιά. Αφιερωμένο στο γενέθλιο της Θεοτόκου, το πάλαι ποτέ «βασιλομονάστηρο» κρατά τη βυζαντινή γοητεία του για όσους αψηφήσουν τα πολλά, ανηφορικά, φιδωτά χιλιόμετρα ως το Βουργαρέλι των Τζουμέρκων.

Τα περίχωρα της Άρτας κρύβουν ακόμα αρκετές εκπλήξεις. Π.χ. τη ζωντανή, λουλουδιασμένη Μονή της Κάτω Παναγιάς ή τη σταυροπηγιακή Παναγιά Μπρυώνη κοντά στο Νεοχωράκι.

Μια σούπερ ανοιξιάτικη διαδρομή μέσα από τους  πορτοκαλεώνες και τους καμπίσιους μπαξέδες, θα σας φέρει σύντομα στον Άγιο Δημήτριο του Κατσούρη, το αρχαιότερο μνημείο της βυζαντινής Άρτας που στέκει εδώ από τις αρχές του 9ου αιώνα, στον Άγιο Νικόλαο της Ροδιάς και τον Άγιο Βασίλειο της Γέφυρας με τον καλαίσθητο πανύψηλο τρούλο.

Σε αντίθετη κατεύθυνση, η Μονή Βλαχέρνας υπήρξε η τελευταία κατοικία του δεσπότη Μιχαήλ Β΄ και των γιων του. Προσέξτε, στο νάρθηκα, τη μοναδική στην ιστορία της βυζαντινής μνημειακής ζωγραφικής παράσταση της λιτάνευσης της εικόνας της Παναγίας της Οδηγήτριας στην Κωνσταντινούπολη.

Μπορούμε να αλλάξουμε το ρου της ιστορίας;

Όπως γίνεται εύκολα κατανοητό, τα μέρη που μπορεί να επισκεφτεί κάποιος στον τόπο μας είναι αμέτρητα... Το θέμα είναι να γίνει η σωστή προβολή και διαφήμιση, προκειμένου να υπάρξει -επιτέλους- τουρισμός και στην πόλη μας και μάλιστα σε μια περίοδο που η κρίση έχει κάνει για τα καλά την εμφάνισή της, στις ζωές μας.


Δεν είναι δυνατόν, άλλες πόλεις, με "φτωχότερο" ιστορικό υπόβαθρο, να αποτελούν τουριστικούς προορισμούς και όχι η Άρτα! Μπορεί να γίνει συνδυασμός της σύγχρονης εποχής που ζούμε, με την πλούσια ιστορία μας και να είστε σίγουροι, πως ο τόπος μας θα αποτελέσει πόλος έλξης, για τον εναλλακτικό τουρισμό. Αν υπάρξει οργάνωση, μπορεί να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, το θέμα, ωστόσο, είναι αν θέλουμε...    

Δημοσίευση σχολίου

MKRdezign

[random][newsticker]

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Javascript Disable Please Enable Javascript To See All Widget